ศึกษาผลของโพแทสเซียมต่อการเจริญเติบโตและปริมาณคลอโรฟิลล์ของมันเทศสีม่วง (Ipomoea batatas (L.) Lam.) ที่ปลูกแบบไร้ดิน โดยเพาะชำยอดมันเทศสีม่วงลงในวัสดุปลูกและรดด้วยนํ้ายาเร่งรากเป็นเวลา 10 วัน แล้วรดด้วยสารละลายธาตุอาหารสูตร half-Hoagland’s solution เป็นเวลา 70 วัน จากนั้นเปลี่ยนสารละลายธาตุอาหารเป็นสูตร half-Hoagland’s solution ที่เติมโพแทสเซียมคลอไรด์ (KCl) ความเข้มข้นต่างกันคือ 0, 15, 20 และ 25 มิลลิโมลาร์ จนครบ 4 เดือน ผลการศึกษาพบว่ามันเทศสีม่วงที่รดด้วยสารละลายธาตุอาหารที่เติมโพแทสเซียมคลอไรด์ 20 มิลลิโมลาร์ มีความยาวเฉลี่ยของยอดและปริมาณคลอโรฟิลล์เอสูงที่สุดมันเทศสีม่วงที่รดด้วยสารละลายธาตุอาหารที่เติมโพแทสเซียมคลอไรด์ 25 มิลลิโมลาร์ มีจำนวนเฉลี่ยของใบความยาวและความกว้างเฉลี่ยของใบ พื้นที่เฉลี่ยของใบ นํ้าหนักสดและนํ้าหนักแห้งเฉลี่ยของใบและปริมาณคลอโรฟิลล์บีสูงที่สุด ดังนั้นพบว่าที่ความเข้มข้นของโพแทสเซียมสูง มีผลทำให้การเจริญเติบโตและปริมาณคลอโรฟิลล์ของมันเทศสีม่วงที่ปลูกแบบไร้ดินเพิ่มขึ้น
This study was to determine the effects of potassium on growth and chlorophyll content of purple swee tpotato (Ipomoea batatas (L.) Lam.) in soilless culture. Purple sweet potatoes were planted in thesand and were poured with root accelerator for 10 days. After 10 days, they were poured with half-Hoagland’s solution for 70 days and then the nutrient solution was replaced by half-Hoagland’s solution with 0, 15, 20 and 25 mM of potassium chloride until 4 months of growth. The results showed that purple sweet potatoes poured with half-Hoagland’s solution with 20 mM of potassium chloride, had the highest of average length of shoots and chlorophyll acontent. The purple sweet potatoes poured with half-Hoagland’s solution with 25 mM of potassium chloride, had the highestof average number of leaves, length and width of leaves, fresh weight and dry weight of leaves and chlorophyll b content. As a result, high concentrations of potassium chloride resulted inincreasing in growth and chlorophyll content of purple sweet potato in soilless culture.